LILLE / Gate of Valenciennes

LILLE / Gate of Valenciennes

Situated in the east end of Lille just south of the new development Euralille 2 and north of the Belfort neighborhood, the urban development of Porte de Valenciennes is part of the dense urban fabric built in the 1950s and characterized by modernist slab architecture and large-scale transport infrastructures (the new ring road to the East, the aerial metro as well as the old ring road of Lille through the heart of the site).

This project is based on the creation of a new, linear spatial continuity between the edges of the old ring road to create a new urban boulevard. This urban reorganization requires the destruction of certain modernist slab buildings to create new parcels – “green building blocks” – that function as collective courtyards.

The design of these green collective courtyards is an opportunity to rethink how to relate private areas to the more public ones while multiplying the possible pedestrian trajectories and social uses. Finally, this project also includes the redesign of the “Rempart Promenade” that traverses the entire city of Lille.

AUBERVILLIERS / Gate of Aubervilliers neighborhood

AUBERVILLIERS / Gate of Aubervilliers neighborhood

This project emerges from a context in which the aged warehouses and shops of greater Paris are transforming to take on new uses as the neighborhood around them evolves. A re-composition of the urban blocks and the construction of a new commercial center is already planned. Together with the demographic and commercial changes in the neighborhood, the entire street grid is now in a position to be redesigned and re-adapted to an increasingly dense, urban setting, while still needing to accomodate the larger trucks that still access the site to serve the textile trade.

Agence Ter has taken up the design of both the streetscape and the public realm with the streets now generously planted to offer the climatic comfort and aesthetic respite required by increasingly urbanized surroundings. To reinforce wayfinding and the legibility of the site, the transversal streets (east-west) are planted with flowering deciduous tree species, while the north-south axis is marked by strong, large scale trees such as Pinus sylvestris and Magnolia.

This project of public spaces and streetscapes is also part of the planning of the new development of the Canal Saint-Denis.

ZARAGOZA / Portillo Museum

ZARAGOZA / Portillo Museum

The Portillo Museum and Media Library is a place where digital technology becomes the generator of a virtual community around new technologies. The project is a point where technological interaction and exchange between researchers, entrepreneurs, creatives and other users can take place, following the Open Source philosophy.  This Open Source is enriched with the input of the local community, creating a database that feeds the Museum and Media Library.

KARLSRUHE / Station Forecourt

KARLSRUHE / Station Forecourt

The train station is situated on the southern border of Karlsruhe. Developed as an architectural highlight in combination with the green rail track, the station square will act as a gate to the town center and figurehead/calling card to Karlsruhe.

Colonnades, stone fronts of the buildings around the square and the main facades of the train station and entrée to the zoological gardens frame the entire place. In order to recapture the historical character of the once distinguished architectural site and render the urban open space more discernable, a plan to lay open the facades and de-clutter the square was devised.

Rows of trees along the streets lead toward the site but remain outside the open stone surface of the site. The greenery of the zoological gardens reaches out into the square with a few selective trees, taking care not to hide the fronts.

The green ribbon of the tracks is embedded in the stone paving and continues on toward the town center. The characteristic of the Karlsruhe model – seamless transition from inner-city tram to regional train – is underlined by the distinctive and subtle structuring of the rail track and can be experienced directly at this important traffic junction.