SHANGHAI / Expo Park

SHANGHAI / Expo Park

Seven years after the World Expo of 2010, the exhibition park will be transformed into an immense green lung on the banks of the Huangpu River in Shanghai: The Park of the 7 Forests.

Combining the layers of time to create a park of the 21st century

The structure of the park is grounded in the strengths of existing site elements within the historic landscape and reinforces, reinterprets and reassembles them in order to create a new geography:

  • The ancient canals are recalled through a system of wetland marks and ecological lakes (20ha of water surface)
  • The polluted and impermeable surfaces of the large industries are collected, treated and confined to create a valley landscape and a hill of 40m high (70% of the ground becomes again permeable)
  • 4 pavilions from the World Expo will remain and be integrated into the cultural, artistic and scientific programming of the park.
  • A new forest of 25,000 trees is planted and occupies 90% of the park

Between the past, present and future, the park is a living machine that speaks to the processes of transformation and recycling. The ambition is to make this a shared and transformative space that represents our contemporary era and inscribes itself within the swift-flowing rhythms of a rapidly evolving Shanghai.

The Park of the 7 Forests, a natural and purifying reserve in the middle of the city

The water, the rehabilitated soil, the topography and the forest compose a resilient and scalable ecosystem. Perceived from the exterior as a homogeneous landscape, the forest is defined by 7 different atmospheres perceptible in their changing colors over the seasons: urban canopy, enchanted forest, clear woods, wet forest, flowering forest, sports and educational routes in the forest, playground, etc.

SAINT-LOUIS / Gol neighborhood

SAINT-LOUIS / Gol neighborhood

The perimeter of the Gol neighborhood extends from the Gol canyon to the Papaye canyon and the cane fields in the North. Three major territorial strategies allow for the creation of this future project:

  • The canyons: legible marks in the landscape and leverage for future development
  • The topography: an east-west logic that is invisible today but can support future project design
  • The existing and future clusters: cultural centers, schools, sports and commercial centers as well as historical cores become important guides for the new project.


Pasteur Avenue and its Squares

Pasteur Avenue will once again become a backbone for the neighborhood. With a clearly defined start and ending, the Avenue is articulated and defined by 5 structuring squares.

The Great Threshold

A new North-South edge evolves in step with the emerging diversity of neighborhoods through which it passes. This threshold is a way provide broad open space and at the same time emphasize the exceptional natural characteristics of the site.

The Crossings

A reorganization of pathways within the neighborhood allows for new connections between points of interest that help to define the inhabitants’ trajectories.

This new armature allows a reconsideration of different scales of the project and touches upon all the major project themes: from local to territorial scales and from landscape to urban problematics.

STRASBOURG / 2 banks development

STRASBOURG / 2 banks development

The project of the Two Banks Territory is the last phase of the Strasbourg’s ambitious policy to reclaim the spaces of the former port. Starting from the city zones of Heyritz, Malraux and Danube, this dynamic is amplified by the extension of the tramway line D to Kehl.  With a façade of the city along the water’s edge and a new entrance to the metropolis on the Rhine, Strasbourg has initiated a project of an exceptional dimension.

The project is developed along three structural axes.

First and foremost, the conditions that allow for the coexistence between the city and the port are created. The emergence of this hybrid urban tissue where housing and commercial activities go hand in hand starts with the urban integration of infrastructures, with soft landscape treatment to interfaces and the programming of activities in the ground floor spaces.

Secondly, the project seeks to develop an urban strategy based on the pre-existent landscape base. The Rhine territory is structured by water declined in all its forms. A set of canals, docks and basins give form and direction to the urbanization.  Public spaces are deployed along the banks, reinforcing their role as structuring urban connectors. These spaces allow the development of a green landscape structure on a metropolitan scale and assure the installation an ambitious slow transportation system.

Finally, the project of the “ZAC Deux-Rives” is witness to a new way of living and of using public space.  An adaptable large square adapts to varied uses and events, while ample space and sport facilities are available to encourage active sports. Furthermore, we see the emergence of a new type of public space, at the same time natural & wild, extensive, and influenced by the river, that is offered here as a benefit for the residents.

CAMPINAS / Sede Bradina Farm

CAMPINAS / Sede Bradina Farm

This project is situated in a valley territory of 101 ha, structured by hills and watercourses, revealing the surrounding dense urban landscape of Campinas. The large dimension of the project allows for a reinvention of an urban model, where the revitalization of the soil becomes the base of a new urban ecosystem.

Firstly, an augmented biodiversity, the permeability of the ground and an adapted water and flood risk management, a climatic comfort and a control of energy resources are proposed. As a result, a new urban model is articulated where density and environmental equilibrium can coexist.

Secondly, the introduction of new uses, of neighbourhoods, of new ways of living are developed in a direct relationship with the landscape. A program of 12 200 housing units, amenities, offices and commercial spaces are designed as “La Cidade dos Sentidos” (The City of Senses), together with its “Art of Life”. The preservation of the geomorphology of the site and its landscapes is necessary to create the vital prerequisites that will structure the essential elements of the city: a diversity of landscapes and atmospheres throughout the urban structure.

“La Cidade dos Sentidos” is a sustainable city and at the same time a place where people want to live. The “Art of Life” is the base concept and reflection that allows for the creation of an architectural diversity, an urban mix and uses of the public realm. The art of life is also reflected in the creation of user-friendly, warm and qualitative public spaces, that allow for a new culture of well-being (gastronomy, physical activities, leisure, …), all woven in a dense urban tissue, which allows for a continuity with the existing density of the city. The qualities of the natural environments allow for a counter-balance for the active and economic dynamisms of the high-density fabric.

AULNAY / PSA

AULNAY / PSA

The PSA site functions today as an autonomous and enclosed entity of 180 ha and is the largest area of available constructible land in the Nord East quarter of the metropolis. One of the challenges of redeveloping the site is to open it up in order to create synergies with the surrounding environment, as the site is surrounded on all sides by important traffic corridors.  A thorough reflection has been carried out on the specific urban form as well as the programming for each of its three edges. Innovative urban and programming strategies are proposed as a response to the diversity and complexity of the territory.

The urban project meets the new demands for flexibility, transversality and hyper-connectivity. Beyond recomposing the site itself, the project aims to improve the urban quality of the territory. An island no longer, the site hosts a diversity of activities and becomes a real urban neighbourhood.  As the project needs to be flexible in the long term, to leave open possibilities for future development, an adaptable, hybrid and resilient space is created. It is structured around guiding lines which provide a non- constraining framework: the Linear Park that creates a continuing band with Sausset and Robert Ballanger Parks; the mobility scheme integrating all interchanges between Aulnay, Gonesses and the West-Paris region ; and the hubs that accommodate cable car transport. These elements form the fixed structure of the project and guarantee its coherence in the long term.

ARGENTEUIL / The agricultural plain

ARGENTEUIL / The agricultural plain

The plain of Argenteuil consists of 120ha of natural sites situated at the foot of the Buttes-du-Parisis, in the heart of the dense city center. Today it is a fragmented space and subject to big pressure of the proximity of the city (illegal occupation, misuse, land pressure, etc.). There is a need to recompose the site to form a coherent entity and to constitute an important open landscape in the close periphery of Paris.

This study’s aim was to put in place a masterplan and a strategy for the landscape and agricultural development.

At the scale of the Argenteuil loop, the Buttes-du-Parisis or even the city, it seems evident that the plain offers various possibilities that can be taken up, notably from an economic, agricultural, landscape, patrimonial, cultural and social point of view.

Composed by very distinctive entities, the plain is a complex object from which the contours need to be reinvented. At the same time it seemed necessary to rely on the traces that are still existing (old agricultural families from Argenteuil, parcels, road network, trees, etc.) in order to reinvent this landscape and to propose a new composition of the plain that is based on the existing logic and on the opportunities of slowly evolving parcel structures.

Within a complex property structure and with a tense economic situation, a scenario for the redevelopment has been proposed. Critical was a strategy for a healthy agricultural economy, relying on different scenarios while progressively securing the properties, and by activating over time places that are unifying and open to the local and wider public.

The main goal was thus to find again for the plain of Argenteuil an equilibrium between recreational, economical and natural aims and to give it the real status of an urban agricultural site.

RENNES / Euro Rennes

RENNES / Euro Rennes

Rennes Métropole has launched a competition to reestablish continuity between the northern and southern part of the city, which are today separated by rail tracks and by an important height difference. The interpretation of the design team is not to consider this station just as a functional space, but as a true public space: the station becomes a unifying medium for the two banks.
The urban link is created by a bridge-building that becomes the base of a real constructed landscape which recalls the landscape of the dunes and pine forests.

CARRIÈRES-SOUS-POISSY / The Peuple de l’Herbe Park

CARRIÈRES-SOUS-POISSY / The Peuple de l'Herbe Park

The “Peuple de l’Herbe” Park is sited in the meander of Chanteloup, between Carrières-sous-Poissy and the Seine. At different times dedicated to market gardening or to aggregate exploitation, this territory has changed its image completely in less than a century, and became a space with no real dedicated function. Two big lakes and the old traces of the city walls were punctual remains in a largely grass-covered plain, with the wide open horizon of the Seine recalling the fluvial context of the site.  Reinventing the purely ecological concept of a park, Agence Ter used the qualities of a contemporary peripheral landscape park, and those of an extensive ecological area to form a new synergy.

The interventions within this project consist of multiplying the ecological zones and introducing management strategies in order to augment the attractiveness and the environmental qualities of the site. The project is based on the current strengths and challenges of the site (e.g.: presence of waste at shallow depth, exotic and invasive plant types, large attendance,…) as well as the potentialities to improve the ecology of the place.

The proposal is at the same time realistic and ambitious, trying to reconstruct an entire set of natural environments native to this section of the Seine Valley. Some of those had become rare at the regional scale, in particular the wetlands. Situated in a floodzone, it is crucial to take into account the microtopographies responding to flood risks and to respect the dynamics of the river while limiting public access at certain places to stimulate the development of certain species for the future.

The park is composed of three distinct layers:
The active strip that treats the transition between park and city
The natural space, a real open space that is composed of large brownfields and temporary ponds
The zones of contact with the river and the lakes with a particular attention to the alluvial area. The goal is to allow to the public to reach the river thanks to a remodeling of the river banks.

The project highlights the current assets of the site and will continue over time to improve the ecological environment through an adjusted plan of ecological management.

BORDEAUX / Campus TPG

BORDEAUX / Campus TPG

In order to optimize and balance the development of the Campus TPG (235 ha) and its integration in the urban tissue, without losing its special identity, the University of Bordeaux and its partners have commissioned  a strategy to guide the transformation of the site during the next 10 to 15 years.

The tramway is central to this project of the planning and development of the university domain to become an inhabited, used, accessible and protected site. The goal is to give the tramway a better image and optimal functioning within a more qualitative perspective: linking the campus and its environment, improving its internal structure and encouraging functional diversification and optimal transport connections.

Agence Ter proposes a large central park, generating a true campus identity. This park is composed of various existing dispersed green spaces that will be restructured to create a single metropolitan park of around 40 hectares.

HAMBOURG / Wilhelmsburg Master plan

HAMBOURG / Wilhelmsburg Master plan

The Elbe Islands of Wilhelmsburg are situated between two major branches of the Elbe – the northern and the southern arms – in the urban centre of Hamburg. The Elbe Island features a broad range of utilisation and structures of varying dimensions.
The International Building Exhibition, IBA and Hamburg International Garden Show, igs 2013 will be held on the Elbe island of Wilhelmsburg in 2013. These two major events represent the launch of a long-term urban construction process for the Elbe island of Wilhelmsburg. In cooperation with Jo Coenen Architekten &Co. Agence Ter has drawn up a Master Plan which has been presented to the public and is in the process of realisation:
The centre of Elbe Island Wilhelmsburg is defined as a system of parks running from north to south, crossing and assimilating both the existing structures and those yet to be built. The draft chooses water in its various forms as its leitmotif, moving through the entire island. Then a ribbon of pathways is superimposed, following the canals and streams and passing through a variety of spaces and atmospheres and making them accessible. In this way, a network consisting of different types of green areas and centres is created.
The core of the project is, the “New Centre of “Wilhelmsburg” as the location of the igs and the focus of the IBA projects. On an area totalling approx. 35 hectares the Master Plan develops a new centre for the Elbe Island. The Master Plan provides the Wilhelmsburg centre with a mix of residential structures, offices, retailing and service facilities as well as hotel and leisure facilities closely dovetailed with green areas, where Wilhelmsburg’s Reichsstrasse currently splits the district in two.