Chinese and French cultural symbols are merging to create a contemporary low-lying garden; a space that invites an intellectual and cultural understanding while senses and emotions are being stimulated.

The heart of the garden is lowered by some 3-4 meters in order to symbolize the search of pure water in the depths of the earth. Gabion walls, connected by layers of grey bricks, evoke geological stratification. This action of excavating, of descending into the soil generates a vertical relationship: that of the earth and the sky, framed from the interior. The garden, far from the noise of the city, is enclosed and calm. As in the traditional Chinese gardens, the shade provided by walls and plantations creates an agreeable microclimate during the dry summers of Wuhan.

The translucent wall of bamboo, combined with dense plantations of this same plant, creates a space of shadows in balance, a labyrinthine place traversed by metal and stone paths of stepping stones which invite a slow pace. Three different “skylights” present water with different static and dynamic accents, their woven bamboo structures reinforcing the link between the earth and sky.

The dim light, the bamboo and the water come together to generate a special atmosphere in this sunken garden.

  • Program / Project: WUHAN / Garden
  • Client: 10th international garden exhibition of China
  • Project management: Agence Ter
  • Area: 2000 m²
  • Date: 2014-2015
  • Amount: 2,6 M €
  • Location: Wuhan, China
+

WUHAN / Garden