A draft for a new campus for the Vietnamese-German University in the north of the metropolis, integrating research, education and residence, is to be planned under the leadership of the German government. The concept for the urban development proposes a dense, compact district with precise boarders to neighboring quarters. All open spaces are formed by a number of local landscape elements that are analyzed and adapted to the requirements of a contemporary campus. Typical “images” of the autochthon landscapes, such as the Vietnamese forrest, the terraced rice-fields or the relation of water and pathways are adapted to form the campus. By embedding the campus in a “forrest” it is easily integrated into the wooded surroundings. The district itself is structured by bands of buildings and streets or green spaces resulting in a grid-like pattern. An overlaying diagonal boulevard connects the campus-entry with the quarter’s center. Besides the central main plaza, a number of other open spaces generate lively venues throughout the universities everyday life. The nearby embankments of the River are transformed into public park bands, forming the “soft infrastructure’s” main artery on campus, with walkways, bicycle paths and retention areas.

  • Program / Project: HO-CHI-MINH-STADT / Deutsch-vietnamesische Universität
  • Client: Sozialistische Republik Vietnam, Ministry of Education + Training (MOET)
  • Project management: Agence Ter, Riegler Riewe Architekten, ASTOC, Marina Stankovic Architekten, yo2 Architects, Ingenieurbüro Dr. Binnewies, Amstein + Walthert, ARGUS, Transsolar
  • Area: 50,5 ha
  • Date: 2013
  • Location: Ho-Chi-Minh-Stadt, Vietnam
+

HO-CHI-MINH-CITY / Green Campus