To respond to demographic needs whilst stimulating economic growth, the city of Changsha is developing a new urban extension at its periphery, based on ecological principles.  This sustainable quarter links the historical old town to isolated urban elements on the facing bank of the river (a university campus, an industrial area and a business district) and the concept of the masterplan is guided by the hydrological system and the topography. An east-west axis connects two landscape lakes. Perpendicular to this movement, north-south transversals link the mountains to the city. These secondary connections are based on the hydrological system, the open space network and the existing road system and the ecological functions of these elements (ecological continuities, water purification, heath island effect, biodiversity islands, etc.) are reinforced to create an ecological matrix on the scale of the city.

  • Program / Project: CHANGSHA / West Meixi Lake
  • Client: Meixihu Investment (Changsha) Co., Ltd.
  • Project management: Agence Ter (lead consultants)
  • Area: 800 ha
  • Date: 2013-2014
  • Location: Changsha, China
+

CHANGSHA / West Meixi Lake