The train station is situated on the southern border of Karlsruhe. Developed as an architectural highlight in combination with the green rail track, the station square will act as a gate to the town center and figurehead/calling card to Karlsruhe.

Colonnades, stone fronts of the buildings around the square and the main facades of the train station and entrée to the zoological gardens frame the entire place. In order to recapture the historical character of the once distinguished architectural site and render the urban open space more discernable, a plan to lay open the facades and de-clutter the square was devised.

Rows of trees along the streets lead toward the site but remain outside the open stone surface of the site. The greenery of the zoological gardens reaches out into the square with a few selective trees, taking care not to hide the fronts.

The green ribbon of the tracks is embedded in the stone paving and continues on toward the town center. The characteristic of the Karlsruhe model – seamless transition from inner-city tram to regional train – is underlined by the distinctive and subtle structuring of the rail track and can be experienced directly at this important traffic junction.

  • Program / Project: KARLSRUHE / Station Forecourt
  • Client: Verkehrsbetriebe Karlsruhe
  • Project management: Agence Ter
  • Area: 1,9 ha
  • Date: 2009
  • Location: Karlsruhe, Germany
+

KARLSRUHE / Station Forecourt